Manikűr - Műköröm
A műköröm története:

mukorom1A történelmi korokban az ápolt, színezett vagy éppen extrém hosszúságú körmök viselése luxusnak számított, mivel a magasabb társadalmi helyzetben élők ezzel szimbolizálták gazdagságukat és jólétüket.
Újkortól napjainkig:
Bármennyire is hihetetlen, már az ókori ember is különféle megoldásokat talált ki körmei meghosszabbítására, illetve pótlására.
Egyiptomban a fáraók hosszú, aranyozott pótkörmöket készíttettek, melyekkel ragyogó isteneikhez szerettek volna hasonlóvá válni.
Indiában a kezdetben a nemesek majd idővel a házasságkötés idejére az ifjú arák körmeik szépítésére hennát használtak.
i.e.3000-ben Kínában méhviaszból, zselatinból, tojásfehérjéből és gumiarábikumból készítettek körömfestéket .i.e. 600 körül a kínai császárok aranyra és ezüstre, a XV. Sz.-i Ming dinasztia tagjai pedig feketére festették körmeiket. A királyok, királynék körmüket mélyvörösre, az alacsonyabb rendűek halvány színekre festették. Az ókori rómaiaknál és görögöknél eleinte csak a férfiak manikűrözték körmeiket, lábápolásra külön rabszolgát tartottak. A kézkörmök festésére hennát, arany és ezüst színezéket használtak.
Később hosszú ideig csak a hennával való színezés maradt meg körömápolási módszerként.
(Közel-Keleten, É-Afrikában, Törökországban a hennával való festés mind a mai napig fennmaradt.)
A leletek szerint a XVII. században azután Júdeában egy igen fájdalmas körömápolási eljárást vezettek be, a körömmátrixba tű segítségével juttattak festékanyagot, mintegy tetoválták a körmüket, így ezután az festve nőtt tovább. A középkor embere nem sokat törődött testápolással, de a 15-16. században, a reneszánsz idején ismét előtérbe került a test, a testápolás.

Az első műkörmök

mukorom2Körömhosszabbítással már az ókori eleink is próbálkoztak.
Azonban az első modern műkörmöt, egy körmét rágó fogorvos alkalmazta. Saját körömszéleire ragasztás nélkül helyezett fel körmöket, így azután azon nem bizonyultak tartósnak.( a fogorvosok technikáiból azóta is sokat mert a műkörmös szakma, pl. a porcelán technika és a finom csiszológépek.)
A műkörmök térhódítása az 50-es években a filmiparnak köszönhetően kezdődött. A színésznők a filmfelvételre valódi körömből készített vendégkörmöket ragasztottak. Ennek tartóssága azonban rövid volt, ezért a körömtechnikusok segédszövetes ragasztótechnikával próbálkoztak.
A műkörömépítés technikája azóta is folyamatosam fejlődik és változik. A divathullámok egy-egy színt, technikát vagy formát felkapnak, másokat elfelejtenek vagy éppen újjáélesztenek.
A jelenleg ismertebb és gyakoribb formák a kocka vagy szögletes, az ovális és a csúcsos.
Léteznek ma már egész extrém fazonok, melyeket leginkább csak bemutatókon, versenyeken láthatunk - hétköznapi viseletre nem a legalkalmasabbak, hiszen mind csak igazán hosszan elkészítve látványosak ( stiletto, pipe, edge, orosz mandula és ezek variációi).

Egy kicsit a körömről

Egy kicsit a körömről A köröm keratinból, azaz elszarusodott fehérjéből áll, hetente1 mm-t nő. Helyes körömápolással a külső sérülések többnyire megakadályozhatók, a köröm megbetegedései és elváltozásai ugyanakkor szervi okokra vezethetők vissza. Különösen a H-vitamin hiánya befolyásolja a körmök egészségét.

Körömbetegségek

A bőrből kialakuló elszarusodott köröm nemcsak védi az ujjvéget, hanem részt vesz a tapintásérzésben és a tárgyak megragadásában is. Alakjának, színének és állagának a megváltozása fontos jelzés az orvos számára, hiszen a sérülésekből az örökletes és általános betegségeken át a fertőzésekig számos bajra hívja fel a figyelmet.

A minden irányban rostokkal átszőtt körömágy az embrionális élet 10. hete táján jelenik meg, s 5 héttel később már a körömlemez is alakulni kezd, ám végleges formája csak a születés tájára fejlődik ki. Az elszarusodott hámsejtekből álló körömlemezt fehérjerostok rögzítik az alatta lévő szövethez. Ezt a a vérerektől rózsaszínű bőrfüggeléket a tövénél levő, halványabb színű félholdacska alatti sejtek osztódása növeszti. Havonta átlagosan 3 mm-t nő a köröm, de a növekedés sebessége függ a helyétől, a nap és évszakoktól, s attól is, hogy egészséges-e az ember. A mérések kimutatták, hogy a kézkörmök gyorsabban nőnek, mint a lábujjakon levők, a nagyobb ujjakon gyorsabban nő a körömlemez, mint a kisebbeken, és nappal és nyáron is sebesebb a körömnövekedés mint éjszaka és télen.
A sérülés és a vágás-rágás fokozza, míg a betegségek általában lassítják a körmöt növesztő sejtek osztódási ütemét.

Az épített műköröm

Napjainkban az ápolt kéz hozzátartozik a jó megjelenéshez. Otthon is készíthetünk szép manikűrt, de jobb vele szakemberhez fordulni. Egyre többen készíttetnek műkörmöt is. A műkörmök körében már nem divat a hosszú, igazán műhatású köröm. Mint akár a hajfestésben, akár a sminkek területén a műkörmöknél is a természetesség hódít. Egyre kedveltebb a franciamanikűr, illetve a természetes színek.

A régebbi felragasztott körmöket egyszerű volt ugyan felhelyezni a saját körmökre, de nem voltak igazán tartósak. A szakemberek ma már inkább építik a körmöket. Az épített köröm készülhet porcelánporból, vagy zseléből. Előnye, hogy mivel ecsettel építik meg, mindenkinek tökéletesen illeszkedik a köröm- és körömágy formájához. A másik előnye, hogy az un. Lenövést egyszerűen kipótolják az ecset segítségével, így nem kell újra elkezdeni elölről az építést.

A műköröm ugyanúgy reszelgethető és alakítgatható otthon is, de a feltöltések alkalmával a műkörmös is „megigazíthatja”.

A köröm formájánál a kocka, illetve a kerek ívek hódítanak. Itt is a természetes formák jöttek divatba Ara azonban számítsunk az épített műkörömnél, hogy másfél- két óráig mindenképpen tartani fog az első alkalom. A töltésre háromhetente-havonta van szükség, de ez már nem vesz annyi időt igénybe.

mukorom3 mukorom4 mukorom5 mukorom6 mukorom7 mukorom8 mukorom9 mukorom10
Bella Vita Beauty farm | 9400 Sopron Lackner K. u. 27.
Nyitva tartás H-Szo: 7.00-18.00 óra | Bejelentkezés: +36 99 311 558

design&engine: ampm